Arjenne Hoeksema • 30 september 2024

Teleurgesteld in jezelf na de bevalling?

Sterre meldt zich zo’n acht weken na haar bevalling bij mij. Wat een mooie thuisbevalling had moeten worden, eindigt in een ziekenhuisbevalling, waarbij de baby met de vacuümpomp ter wereld kwam. ‘’Weet je wat ik nou zo erg vindt’’, zegt Sterre met betraande ogen, ‘’dat ze Mees zo hard hebben afgedroogd. Ze tilden hem uit mijn buik en legden hem op mijn borst. Ik was helemaal overbluft. En daarna begonnen ze hem droog te wrijven. Dat arme kereltje. Net op de wereld en dan zo hard worden gewreven. Ik vind dat ik hem daartegen had moeten beschermen. Ik had daar echt wat over moeten zeggen tegen die verpleegkundige." 


Teleurstelling in jezelf komt vaak voor als eerst emotie na een heftige bevalling. Had ik maar harder geperst. Meer voorbereiding gedaan. Meer voor mezelf en ons kind opgekomen. Terwijl: een teleurstellende bevallingservaring vraagt vooral om het doorleven van verlies, verdriet in de situatie. Balen, jammeren, rouwen. Het is niet jouw schuld dat er een vacuümpomp nodig was.


En is het eigenlijk redelijk dat je van jezelf verwacht dat je op zo’n heftig en kwetsbaar moment, vlak na de geboorte, ook nog roept: ‘’Hee doe eens zachtjes met onze baby?’’ Je mag al blij zijn dat je op dat moment überhaupt nog een zinnig woord kan uitbrengen. 


Een teleurstellende ervaring vraagt doorleven van het verdriet.

Loyaliteit naar jezelf. Je hebt hard gewerkt en ontzettend je best gedaan. Daar gaat het in ons gesprek acht weken na de geboorte van Mees  over. “Mijn moeder gaf ook altijd overal zichzelf de schuld van’’, zegt Sterre. Ik knik. ‘’Dus dat is je voorbeeld.‘’ ‘’Ja’’, zegt Sterre ‘’en als ik dat niet verander gaat Mees straks hetzelfde doen.’’  Het is even stil. 



We maken een nieuwe afspraak voor een visualisatieoefening. Maar bij het weggaan zegt Sterre al: ‘’Ik ben opgelucht. Bevallen is gewoon heel hard werken en dat heb ik ook gedaan. Ik voel me nu al veel trotser dan daarnet.”

Meer client- en praktijkverhalen

door Claudia van Leent 28 april 2025
'Volgende maand zie ik je zwanger terug', zei de verloskundige tegen Emma na haar miskraam. ‘Dat gebeurt iedere vrouw, je kunt in ieder geval zwanger worden. Einde consult. Het was niet waar Emma behoefte aan had, toen ze haar vruchtje in het toilet zag liggen. Einde zwangerschap, maar ook het einde van haar dromen over deze baby. Emma was verdrietig dat haar eerste zwangerschap zo afliep. Ze voelde zich eenzaam na de woorden van de verloskundige. Wat had ze fout gedaan? Ze dacht nog niet aan een volgende zwangerschap, maar was nú teleurgesteld, verdrietig en boos. Ze had allerlei gevoelens waarvan ze niet wist of dat er nou bij hoorde. Wat moest ze er mee? Haar vriend wist dat ook niet en hield zich vast aan de woorden van de verloskundige. Die zou het toch wel weten? Een tijdje later was Emma weer zwanger. Ze verheugde zich op de komst van nieuw leven en voelde zich vanaf de eerste dag helemaal zwanger. Twee maanden later bleek het weer mis. Bloedverlies. Emma meldde zich bij de verloskundige, die na de echo constateerde dat het kindje niet meer leefde.  Ze werd naar huis gestuurd om haar lichaam zelf de tijd te geven de zwangerschap af te stoten. Het werd een verdrietige week. Bloedend en radeloos lag Emma op bed. Ze voelde zich verloren, leeg en had veel vragen. Haar vriend keek machteloos toe. Emma ging opnieuw een proces van rouw en verlies in, ook deze keer zonder steun van haar verloskundige. Weer die eenzaamheid. Weer herstellen. Ging het ooit goedkomen met haar? Kon zij wel een kindje dragen? Emma’s zelfvertrouwen had een flinke deuk opgelopen. De woorden van de verloskundige zingen nog altijd rond in haar gedachten: ‘Volgende maand zie ik je zwanger terug.’
door Ken je 23 april 2025
Fenneke luistert met een open hart
door Andrea Ivanovic 14 april 2025
Lieke vertelt over haar miskraam, nu een jaar geleden: Het overkwam mij, een miskraam. Ik weet dat het “veel voorkomt,” dat het iets is wat je lichaam vaak zelf oplost. Iedereen praat erover alsof het normaal is, alsof het gewoon een onderdeel van het leven is. Maar toen ik daar zat op het toilet, geconfronteerd met bloed en pijn na 10 weken zwangerschap, voelde het allesbehalve normaal. Het was alsof een stuk van mij werd weggerukt, een leegte die niemand leek te zien. Ik was verbaasd, zelfs een beetje geschrokken, hoeveel impact het op mij had. Het voelde alsof de wereld gewoon doorging, alsof niemand begreep hoe groot dat verlies voor mij was. Mijn lichaam had zijn ‘werk’ gedaan, maar mijn hart had het nog lang niet verwerkt. Ik voelde verdriet dat diep ging, een pijn die niet zomaar wegwaaide.  Wat me ook raakte, was hoe weinig aandacht er voor is. Het was alsof ik door moest, alsof rouw en verdriet niet helemaal gepast waren. Maar dat kon ik niet. Dit had tijd nodig. Ik moest ruimte vinden om dit te verwerken, om mezelf toe te staan verdrietig te zijn. Hoe ‘normaal’ het ook mag zijn voor anderen, het was allesbehalve gewoon voor mij.
Alle nieuwsberichten