Willemiek Timmermans • 27 februari 2024

Niet meer bang om een kind te krijgen

Ondanks dat ik niet kan zeggen dat ik een zorgeloze jeugd heb gehad, dacht ik bij mezelf: dit heb ik een goed plekje gegeven. Ik kijk niet meer achterom en de toekomst wacht op me. Maar naarmate de tijd verder ging, kwam ik erachter dat dat inderdaad precies is wat ik had gedaan. Ik had het een plekje gegeven. Ergens ver weg, in een grote, donkere kast. Het lag daar op de onderste plank, helemaal achteraan. En die kast mocht niemand opendoen, want als die deur open zou gaan dan zou mijn schaamte aan het licht komen. Dan zou mijn grootste angst onthuld worden.


De kast bleef dicht, ook toen ik trouwde met mijn man en we samen een nieuw leven begonnen. De toekomst? We zien wel hoe het gaat. Eerst investeren in elkaar, en daarna zal de weg verder wel gewezen worden.


Voordat ik trouwde met mijn man heb ik eigenlijk nooit nagedacht over het ontvangen van kinderen. Daar zou ik wel een keer over na gaan denken als ik 30 ben. Maar mijn man had wél een kinderwens, en deze werd ook steeds groter. En met dat zijn kinderwens groter werd, groeide ook mijn angst. Want dit was niet iets waar ik klaar voor was. Hier had ik niet de juiste tools voor meegekregen. Het maakte me kwetsbaar, onzeker, bang.

 

Huilend in de nacht werd ik wakker. Ik? Moeder? Een gezin starten? Die pijn verdragen? Mijzelf terugzien in een kind? Ik blokkeerde, merkte dat ik uit alle macht probeerde om geen moeder te worden. Om niet te verlangen, niet te hopen op. In onze omgeving werd kind na kind geboren. Iedereen leek zwanger, alles ademende kind. Maar mijn buik moest en zou leeg blijven. 


'Be afraid and do it anyway.'

Tot ik zeker wist: dit kan zo niet langer! Ik kan niet tegen mijn man zeggen dat ik geen kinderen wil - of hierdoor kan krijgen - zonder alles te hebben geprobeerd. Dus ging ik schoorvoetend, me enigszins schamend op zoek naar een verloskundige coach. En daar ging er een wereld voor me open. Angst veranderde in rust, hopeloosheid in vertrouwen, onzekerheid in dromen. Willemiek gaf me de tools mee die ik nodig had om alles uit de kast te halen en dan niet weg te stoppen, maar te verweven met mijn leven. Dit is onderdeel van mij, maar het verleden bepaalt niet langer de toekomst. Ik heb geleerd om mijn angsten in de ogen te kijken, en mezelf daarin te omarmen. Nu weet ik dat geknakt niet gebroken is, en dat er verschillende manieren van helen zijn. Willemiek is als een moeder voor moeders, een vrouw die hart heeft voor het leven. Ze luistert, coacht, spiegelt, legt uit, en denkt mee zonder oordeel. Niets is te gek, alles mag er zijn.

 

Dat ik deze stap heb gezet, daar ben ik nog elke dag dankbaar voor. Het is niet alleen voor mij de juiste geweest, maar ook voor mijn man en we hopen ook dat voor ons toekomstige kindje. En dat ik dat zou zeggen, dat had ik van tevoren echt niet kunnen bedenken! 


Meer client- en praktijkverhalen

door Claudia van Leent 28 april 2025
'Volgende maand zie ik je zwanger terug', zei de verloskundige tegen Emma na haar miskraam. ‘Dat gebeurt iedere vrouw, je kunt in ieder geval zwanger worden. Einde consult. Het was niet waar Emma behoefte aan had, toen ze haar vruchtje in het toilet zag liggen. Einde zwangerschap, maar ook het einde van haar dromen over deze baby. Emma was verdrietig dat haar eerste zwangerschap zo afliep. Ze voelde zich eenzaam na de woorden van de verloskundige. Wat had ze fout gedaan? Ze dacht nog niet aan een volgende zwangerschap, maar was nú teleurgesteld, verdrietig en boos. Ze had allerlei gevoelens waarvan ze niet wist of dat er nou bij hoorde. Wat moest ze er mee? Haar vriend wist dat ook niet en hield zich vast aan de woorden van de verloskundige. Die zou het toch wel weten? Een tijdje later was Emma weer zwanger. Ze verheugde zich op de komst van nieuw leven en voelde zich vanaf de eerste dag helemaal zwanger. Twee maanden later bleek het weer mis. Bloedverlies. Emma meldde zich bij de verloskundige, die na de echo constateerde dat het kindje niet meer leefde.  Ze werd naar huis gestuurd om haar lichaam zelf de tijd te geven de zwangerschap af te stoten. Het werd een verdrietige week. Bloedend en radeloos lag Emma op bed. Ze voelde zich verloren, leeg en had veel vragen. Haar vriend keek machteloos toe. Emma ging opnieuw een proces van rouw en verlies in, ook deze keer zonder steun van haar verloskundige. Weer die eenzaamheid. Weer herstellen. Ging het ooit goedkomen met haar? Kon zij wel een kindje dragen? Emma’s zelfvertrouwen had een flinke deuk opgelopen. De woorden van de verloskundige zingen nog altijd rond in haar gedachten: ‘Volgende maand zie ik je zwanger terug.’
door Ken je 23 april 2025
Fenneke luistert met een open hart
door Andrea Ivanovic 14 april 2025
Lieke vertelt over haar miskraam, nu een jaar geleden: Het overkwam mij, een miskraam. Ik weet dat het “veel voorkomt,” dat het iets is wat je lichaam vaak zelf oplost. Iedereen praat erover alsof het normaal is, alsof het gewoon een onderdeel van het leven is. Maar toen ik daar zat op het toilet, geconfronteerd met bloed en pijn na 10 weken zwangerschap, voelde het allesbehalve normaal. Het was alsof een stuk van mij werd weggerukt, een leegte die niemand leek te zien. Ik was verbaasd, zelfs een beetje geschrokken, hoeveel impact het op mij had. Het voelde alsof de wereld gewoon doorging, alsof niemand begreep hoe groot dat verlies voor mij was. Mijn lichaam had zijn ‘werk’ gedaan, maar mijn hart had het nog lang niet verwerkt. Ik voelde verdriet dat diep ging, een pijn die niet zomaar wegwaaide.  Wat me ook raakte, was hoe weinig aandacht er voor is. Het was alsof ik door moest, alsof rouw en verdriet niet helemaal gepast waren. Maar dat kon ik niet. Dit had tijd nodig. Ik moest ruimte vinden om dit te verwerken, om mezelf toe te staan verdrietig te zijn. Hoe ‘normaal’ het ook mag zijn voor anderen, het was allesbehalve gewoon voor mij.
Alle nieuwsberichten