Het gevoel iets goed te moeten maken
“Bij iedere controle werd er tegen me gezegd dat mijn baby ‘aan de grote kant’ was. Ik kreeg allemaal extra echo’s en er werd besloten dat ik met 40 weken ingeleid zou worden omdat de baby anders te groot zou worden en hij misschien wel zijn sleutelbeentje zou breken."
Een bevallings-verwerkingstraject kan de gebeurtenis zelf niet veranderen. Maar het kan de impact van die bevalling wel veranderen. Lees maar even mee met wat Lisa ons vertelt:
"Toen ik eindelijk 40 weken was kon ik niet worden ingeleid, het was te druk in het ziekenhuis. Vier dagen lang moest ik om 6, 15 en 24 uur bellen met de vraag of er plek was voor mij om ingeleid te worden. Steeds was er geen plek. Ik ben van nature heel optimistisch, maar nu was ik wanhopig. Uiteindelijk zorgde mijn verloskundige ervoor dat ik, weliswaar in een ander ziekenhuis, terecht kon. Ik kreeg een ballon en de volgende ochtend had ik wat ontsluiting. Yes! Nu zou het gaan gebeuren!
Ik kreeg een infuus met weeën opwekkers. Het ene moment was er nog niks, het volgende moment barstte het los. Voor mijn gevoel zat hier helemaal niks tussen. Twee helse uren volgden en toen was ze er. Van die twee uur herinner ik me alleen nog pijn en paniek. Het was een grote wee, zonder pauze. Ik had geen enkele controle over mezelf. Ik herinner me de arts in opleiding die alles eerst mocht proberen. Daardoor duurde alle onderzoeken eindeloos lang. Niemand zei iets tegen me, er kwamen steeds andere mensen binnen. Niemand reageerde op mij. Ik dacht alleen maar ‘Hoe lang moet dit nog duren?’ Ik was bang en voelde me alleen.
Wat ik nu het allerergste vind: Ik herinner me het moment dat ze er was niet meer. Alsof het beeld dan op zwart gaat.”
'Een bevallings-verwerkingstraject kan de gebeurtenis zelf niet veranderen.
Maar het kan de impact van die bevalling wel veranderen.'
Dit is een fragment uit het bevallingsverhaal van Lisa, een van onze cliënten. Drie jaar na deze bevalling had Lisa nog steeds last van boosheid en een gevoel ‘iets goed te moeten maken’, omdat ze voor haar dochtertje niet meteen een overweldigend moedergevoel had.
We hielpen haar deze bevalling te verwerken. De boosheid is weg en het gevoel ‘iets goed te moeten maken’ is vervangen door het besef dat ze niks, maar dan ook echt NIKS! fout heeft gedaan en nu een oprecht liefdevolle moeder voor haar meisje is.
Meer client- en praktijkverhalen

